Content voor Ingelogde Gebruikers
De CSRD Richtlijn Voor Jouw Organisatie

Wat betekent de CSRD richtlijn voor jouw organisatie

CSRD richtlijn voor jouw organisatie

2 juli door Jorinde Dolfijn

Wat betekent de CSRD richtlijn voor jouw organisatie

De term CSRD duikt steeds vaker op in gesprekken over duurzaamheid en bedrijfsvoering. Niet gek, want de nieuwe CSRD richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) heeft grote gevolgen voor duizenden bedrijven in Nederland. Waar duurzaamheid vroeger vooral iets voor koplopers was, wordt het nu een verplichting. In deze blog leggen we uit wat de CSRD- richtlijn inhoudt, wat de verplichtingen zijn en hoe je circulair werken daarin slim kunt meenemen.

Wat is de CSRD richtlijn?

De CSRD is de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage. Deze wet verplicht bedrijven om transparanter te zijn over hun impact op milieu, mens en maatschappij. Waar voorheen alleen grote beursgenoteerde ondernemingen aan rapportageverplichtingen moesten voldoen, breidt de CSRD verplichting zich nu uit naar veel meer organisaties.

Welke bedrijven vallen onder de CSRD richtlijn?

 De CSRD richtlijn geldt voor grote en beursgenoteerde bedrijven. De CSRD is vanaf boekjaar 2027 ook van toepassing op grote niet-beursgenoteerde bedrijven als de onderneming aan minimaal 2 van deze eisen voldoet:

  • Meer dan 250 medewerkers
  • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
  • Meer dan 25 miljoen euro op de balans

Wat houdt de CSRD rapportage in?

De CSRD rapportage gaat verder dan alleen CO₂-uitstoot of energiekosten. Bedrijven moeten uitgebreid verslag doen over de 3 hoofdthema’s: milieu, sociaal en bestuur. Daarnaast moeten bedrijven rapporteren over duurzaamheidsthema’s die het meest relevant zijn voor de organisatie en haar stakeholders. Deze relevante onderwerpen worden materiële thema’s genoemd. Als klimaatverandering bijvoorbeeld een materieel duurzaamheidsthema is, moet de onderneming ook rapporteren over zijn eigen CO2-uitstoot.

 

Waarom circulair inrichten helpt bij je CSRD verplichting

Bij OPNIEUW! geloven we dat de inrichting van je kantoor of werkomgeving een directe bijdrage kan leveren aan je duurzaamheidsprestaties. Door te kiezen voor circulair meubilair, hergebruik van materialen en een toekomstbestendige inrichting, verlaag je je impact op grondstofverbruik en CO₂-uitstoot. Een heringerichte ruimte met circulair meubilair van OPNIEUW! is dus niet alleen een duurzame keuze, maar ook strategisch slim in het kader van CSRD-richtlijn.

Voor jouw organisatie CSRD richtlijn

Samenwerken aan een toekomstbestendige CSRD aanpak

De CSRD richtlijn is een duidelijke stap richting transparanter en duurzamer ondernemen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Door samen te werken met partners zoals OPNIEUW!, maak je duurzaamheid tastbaar en meetbaar.

Wil je weten hoe circulaire inrichting jou helpt om te voldoen aan de CSRD rapportage? Neem contact op met onze circulaire experts en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij een toekomstgerichte werkomgeving.

Scroll naar boven