Content voor Ingelogde Gebruikers

Wat zijn duurzame kantoortrends voor 2024?

Wat zijn duurzame kantoortrends voor 2024?

23 januari 2024 door Joram Bulthuis

In 2024 is duurzaamheid niet langer slechts een trend, maar eerder een fundamentele eis geworden voor een kantoorinrichting. In deze blog gaan we een antwoord geven op de vraag wat zijn duurzame kantoortrends voor 2024? Zo kan jij je voorbereiden op wat er komen gaat in 2024!

Hoe kan jij je kantoor verduurzamen?

Om je kantoor te verduurzamen is het belangrijk om te kijken naar de basis. Zo kan je onder andere;

  • Isoleren
  • Een groen dak aanleggen
  • Zonnepanelen
  • Duurzame verlichting

Is je kantoor in de basis duurzaam en energie efficiënt? Dan kan er gekeken worden naar de kantoorinrichting. Zo kan je kiezen om een volledig refurbished kantoorinrichting aan te schaffen. Dit bespaart niet alleen in aanschaf kosten, het is ook nog eens beter voor de planeet! Een win-win situatie! Bekijk hier onze duurzame kantoorartikelen.

Flexibel werken

Tijdens de corona tijd is men erachter gekomen dat thuiswerken op veel vlakken voordelen met zich meebrengt. Nu is deze trend blijven hangen en werken veel mensen een aantal dagen thuis, dit bespaart niet alleen in kosten voor werkplekken maar het voorkomt ook co2 uitstoot door dat er minder mensen in de auto stappen.

Daarnaast door werknemers de vrijheid te geven om hun werkomgeving te kiezen, kunnen kantoren efficiënter gebruikmaken van hun ruimte en energiebronnen, wat bijdraagt aan duurzaamheid!

Meewerken aan een circulaire economie

Een andere cruciale trend voor duurzame kantoren in 2024 is de verschuiving naar een circulaire economie. In plaats van een lineaire benadering, waarbij materialen worden gebruikt en vervolgens weggegooid, omarmen kantoren nu de principes van hergebruik en recycling! Dit betekent dat meubilair, apparatuur en materialen worden gerecycled of hergebruikt om verspilling te verminderen en de levensduur van producten te verlengen. Bekijk hier onze circulaire oplossingen.

Technologie voor energie-efficiëntie

Slimme technologieën en automatisering zullen een steeds grotere rol spelen in het verminderen van het energieverbruik in kantoren. Geavanceerde HVAC-systemen, verlichtingsoplossingen en energiebeheersystemen zullen helpen om kantoren energiezuiniger te maken. Hierdoor kunnen kantoren niet alleen kosten besparen, maar verminderen ze ook hun ecologische impact.

Wat is Biophilic design?

De integratie van natuurlijke elementen in kantoorruimtes, bekend als biophilic design, blijft in 2024 een belangrijke trend. Door planten, natuurlijke materialen en natuurlijke lichtinval te gebruiken, wordt een gezonde en inspirerende werkomgeving gecreëerd. Dit draagt bij aan het welzijn van werknemers en verhoogt de productiviteit!

Wat zijn duurzame kantoortrends voor 2024?

Aandacht voor gezondheid en welzijn

Het welzijn van werknemers staat hoog op de agenda in duurzame kantoortrends voor 2024. Kantoren zullen ruimtes creëren die de fysieke en mentale gezondheid van werknemers ondersteunen. Dit omvat fitnessruimtes, stilteruimtes, ergonomische werkplekken en gezonde eetopties. Een gezonde werkomgeving draagt niet alleen bij aan het welzijn van werknemers, maar kan ook het ziekteverzuim verminderen.

Minder papier, meer digitaal

Duurzame kantoren in 2024 zullen blijven streven naar het verminderen van papiergebruik en het bevorderen van digitale processen. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van kantoren, maar verhoogt ook de efficiëntie en de snelheid van informatieoverdracht.

Samenwerking en gemeenschap

Moderne kantoren worden steeds vaker ontworpen als gemeenschappelijke ruimtes waar werknemers kunnen samenwerken, netwerken en ideeën delen. Dit stimuleert creativiteit, innovatie en een gevoel van gemeenschap binnen de organisatie. Zo organiseren wij ook vaak lunches e.d. hier op locatie en zijn wij o.a. lid van Circulair Groningen, Circulair Friesland en Circulair West.

Ethiek en transparantie

Duurzaamheid omvat niet alleen milieuvriendelijke praktijken, maar ook bedrijfsethiek en transparantie. In 2024 zullen kantoren streven naar eerlijke en verantwoordelijke zakelijke beslissingen in alle aspecten van hun operaties. Dit omvat ethische toeleveringsketens en transparante communicatie met belanghebbenden.

Monitoring en rapportage

Het monitoren en rapporteren van duurzaamheidsinspanningen wordt een integraal onderdeel van duurzame kantoren in 2024. Kantoren zullen systemen implementeren om energieverbruik, afvalreductie en CO2-uitstoot te meten. Deze gegevens zullen worden gebruikt om voortdurende verbeteringen door te voeren en verantwoording af te leggen aan belanghebbenden.

In conclusie, duurzaamheid is niet langer een optie, maar een essentiële vereiste voor moderne kantoren in 2024. De hierboven genoemde duurzame kantoortrends zullen helpen om een positieve impact te hebben op het milieu en het welzijn van werknemers te verbeteren. Het is aan organisaties om deze trends te omarmen en zich in te zetten voor een duurzamere toekomst. Hopelijk hebben wij hiermee de vraag wat zijn duurzame kantoortrends voor 2024? Beantwoord!

Scroll naar boven
Zoeken